Pinceablak

Megtekintés Rács Lista

10-13/13 termék

Oldal
oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

10-13/13 termék

Oldal
oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

PINCEABLAK

A pincét manapság már nem csak raktárnak használjuk. Gyakran tervezünk ide szaunát, bulihelyiségeket, dolgozó- vagy vendégszobát, illetve hobbyszobát vagy más egyéb funkcionális helyiségeket. Annak érdekében, hogy ezek is otthonosak legyenek, itt szintén gondoskodnunk kell a megfelelő fény- és levegőmennyiség biztosításáról. Természetesen az esztétikai igényeken felül, - hogy a pince ablakai a többi beépített ablak stílusához és szín- és formavilágához illeszkedjen, figyelembe kell vennünk egyéb tényezőket is. Ilyen többek között az ablak anyaga, nyitásmódja, a víz-és hőszigetelése, valamint biztonsági besorolása is.

Anyag szempontjából a pinceablak esetében is a már „klasszikusnak” számító anyagok: a műanyag és a fa – esetenként az alumínium – kerülhet szóba. A legtöbb gyártónál megtalálhatjuk mindegyik anyagtípus termékcsaládjainak darabjait.

Nyitásmód szerint a pinceablakok esetében a leggyakrabban a bukó, illetve bukó-nyíló változatok élveznek előnyt, a nyílásirány ezesetben pedig természetesen választhatók jobbos vagy balos kivitelű modellek is. Ezek ugyanakkor a pincehelyiség megfelelő átszellőztethetősége – a dohosodás megelőzése – és a megfelelő hőszigetelés biztosítása miatt is fontosnak bizonyulnak.

Rosszul szigetelő, biztonsági elemekkel nem rendelkező ablak a pince esetében sem megengedhető. Szem előtt kell tartani azonban a már említett paramétereket is.

HŐSZIGETELŐ TULAJDONSÁGOK

Megfelelően kialakított alagsori helyiségek lakóterület-növeléséhez a hőszigetelés elengedhetetlen. Jól szigetelő nyílászárókkal is csökkentheti a fűtési költségeket, és a nedvesség is a házon kívül tarható. Ugyanakkor azzal is számoljon, hogy a piceablakoknak teljesíteniük kell az energiatakarékossági előírásokat!

A korszerűen hőszigetelt, 3 rétegű üvegezéssel ellátott ablakok megfelelnek minden igénynek, ugyanis ezek Ug-értéke 0. Fontos a légkamrák száma is a hőszigetelési tényezőket tekintve, és éppen ezért találhatunk speciálisan szigetelt, 4 kamrás műanyag nyílászárókat is.

NEDVESSÉG- ÉS VÍZBEHATOLÁS ELLENI VÉDELEM

A pinceablakoknak szinte minden időjárási hatásnak ellen kell állniuk, ezért megfelelő védelemmel kell őket ellátni a nedvesség- és vízbehatolás ellen. Éppen ezért kulcsfontosságú az UV- és időjárásálló alapanyag, a minőségi tömítés, valamint az ablak és a fal – szigetelés szempontjából is – megfelelő összekapcsolása.

Az ablak beépítésekor fontos, hogy az ablak és a fal közé a szigetelőhab (jellemzően PUR-hab) mellett – lehetőség szerint – tömítőszalag is kerüljön, amely nem engedi be, ugyanakkor nem tartja bent a nedvességet.

BIZTONSÁG

Mint minden nyílászárónál, a pinceablaknál is érdemes figyelembe venni a biztonsági szempontokat. Nemcsak azért, mert az illetéktelen behatolók általában ablakon, pinceablakon vagy erkélyajtón keresztül hatolnak be, hanem azért is, mert ez a legritkább esetben történik az üveg betörésével, hiszen nem akarnak feltűnő, hangos zajokat kelteni. Ezért rendszerint a nyílászárók vasalatait veszik célba, és akár egy egyszerű csavarhúzó segítségével másodpercek alatt kinyitják például a kevésbé szem előtt levő pinceablakok egyikét.

A behatolás elleni védelemről tehát hatékony eszközökkel érdemes védekezni. Ide sorolhatjuk természetesen a fizikai behatást megnehezítő ablakrácsot is, valamint az egyéb biztonsági elemekkel ellátott, illetve magasabb biztonsági fokozatú ablakokat. A könnyen hozzáférhető pinceablakok esetében különösen ezek különös jelentőséggel bírnak; érdemes tehát átgondolni a megfelelő biztonsági szintek megválasztását, illetve kombinációját is.

AZ ABLAKOK MÉRETE

Rég nem érvényes már a klasszikus séma, miszerint a pinceablaknak kicsinek kell lennie. Főként igaz ez akkor, ha alagsori iroda vagy lakószoba kialakítása a célunk. Itt ugyanis az a jó, ha minél nagyobb ablakot építünk be. Kisméretű ablakon át nem jut a helyiségbe elegendő fény, így az barátságtalanul sötét lesz, ráadásul a villanyszámla is megemelkedik miatta.

Ha azonban már meglévő pinceablakokat cserélünk korszerűsítés végett, akkor a már meglévő ablakrésekkel kell számolnunk, amik a leggyakrabban a régebben jól bevált pinceablak-méretekkel szolgálnak számunkra.

Ezek közül a leginkább alkalmazott méreteket természetesen a legtöbb gyártó igyekszik szem előtt tartani, és így termékpalettáiknak részét képezik a standard méretezésű darabok is. Ezeket a legtöbb esetben milliméterben tüntetik fel a csomagolásokon, és ide tartoznak a: 600 mm x 500 mm, 600 mm × 600 mm, 800 mm x 500 mm, 800 mm x 600 mm, 900 mm x 600 mm, 1000 mm x 500 mm, 1000 mm x 600mm, 1000 mm x 800 mm-esek, de találhatunk 750 mm, 500 mm, 200 mm-es kivitelezéssel készült pinceablakok is.